Головні новини

Звернення міського голови Володимира Коваленка з нагоди Дня місцевого самоврядування

07.12.2022 10:54
276 Головні новини

Шановні друзі, колеги, працівники і ветерани органів місцевого самоврядування, шановні депутати, 7 грудня наше з вами професійне свято - День місцевого самоврядування.

Від часів Київської Русі, Магдебурзького права, козацької держави і до сьогодні, для волелюбних українців самоврядування було невід'ємною і найефективнішою формою управління. Адже місцеве самоврядування передбачає злагоджену роботу органів влади, з урахуванням думки кожного громадянина.

Місцеве самоврядування дає неймовірні можливості, і я гордий тим, що протягом 20 років, разом з депутатами п’яти скликань, з громадськими організаціями, з різними політичними силами, активними громадянами різного віку і статусу ми шукали і знаходили виходи із будь-яких ситуацій. Ми покращували умови нашого життя, умови в закладах освіти, культури, спорту. І наші спільні зусилля давали стабільний результат.

Ми всі пам’ятаємо, яким було наше місто, наша громада, наша Херсонщина до початку повномасштабного вторгнення російських загарбників. Нова Каховка була квітучою перлиною на мальовничому березі Дніпра. Комфортне місто, яке динамічно розвивалося, було цікавим для інвесторів. Туристичні принади Новокаховської громади притягували до себе туристів з усього світу. І все це було результатом нашої спільної діяльності - співпраці жителів громади, бізнесу, органів місцевого самоврядування і органів державної влади.

Страшна війна перегорнула цю щасливу сторінку нашого життя. І кожен з нас нині живе в зовсім інших реаліях. Абсолютна більшість жителів нашої громади була змушена покинути свої домівки, рятуючись від російських загарбників. Підлий окупант вдерся на нашу землю, приніс горе і втрати, зруйнував інфраструктуру, зламав систему відносин і управління, забрав у людей найцінніше - рідні домівки і життя.

І сьогодні, як ніколи, я хочу подякувати всім працівникам органів місцевого самоврядування, громадським організаціям, небайдужим громадянам, волонтерам, які в перші дні війни не залишили місто, не кинули напризволяще десятки тисяч мешканців Новокаховської громади.

Той досвід, той шлях, ті випробування, які ми з вами пройшли за період окупації, принаймні ті 4-5 місяців, які я був поряд з вами, дав нам можливість і сьогодні дивитися нашим людям у вічі відверто, з чистою совістю. Ми рятували життя, евакуйовували людей з правого берега Дніпра, лікували в умовах гострого дефіциту ліків, знаходили, яким чином спекти хліб, кошти на виплату пенсій, підтримували сім’ї воїнів АТО і активістів після того, як їх чоловіків, за підказками зрадників, запроторювали на підвали.

Ми з вами з першого дня дали зрозуміти окупантам, що ми на своїй землі і у нас є власне бачення, відповідальність, і більшість із нас пройшла ці випробування з чистою совістю. Поки люди шукали шляхи евакуації із окупованої громади, ми докладали всіх зусиль, щоб забезпечити життєдіяльність населених пунктів.

Вірю, що найближчим часом Збройні сили України звільнять нашу землю. Тоді перед нами постануть інші виклики. Нам треба буде згуртуватися навколо тих проблем, які нам залишить окупант. Це відбудова зруйнованої громади, надання всіх соціальних послуг від найвіддаленіших сіл Обривка і Маслівка до Нової Каховки. Ми маємо відновити в собі впевненість, професіоналізм, відкинути політичну заангажованість і разом взятися до повернення того рівня життя, який був у нас до 24 лютого.

Руйнування, які завдала росія нашій громаді страшні. І звісно, що без допомоги держави ми не впораємося. Але я вірю, що у тісній співпраці з Херсонською обласною військовою адміністрацією, Каховською районною адміністрацією, всіми профільними міністерствами, ми зможемо подолати цей виклик долі.

Тільки за умови об’єднання зусиль ми відбудуємо все, що було зруйновано, надбаємо все, що було пограбовано, і заживемо мирним, гідним наших громадян життям.

Дякую всім працівникам органів місцевого самоврядування, депутатам, які не зрадили Україні, які зберегли свою гідність і совість перед нашими громадянами. Зичу міцного здоров’я вам і вашим близьким, сил та наснаги, аби витримати ті випробування, які випали на нашу долю. Попереду в нас ще багато роботи по відновленню мирного життя в нашій найпрекраснішій Новокаховській громаді.

Слава Україні!

Слава Збройним силам України!

Разом до перемоги!

Дивитися всі новини