Місто

Міський голова Володимир Коваленко взяв участь у черговій нараді з питань тимчасово окупованих територій (оновлено)

28.07.2022 14:32
657 Місто

Вчора, 27 липня, міський голова Володимир Коваленко взяв участь у черговій нараді з питань тимчасово окупованих територій, яка пройшла в Міністерстві розвитку громад та територій України.

В ході наради народні депутати України спільно з представниками місцевого самоврядування Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей обговорили найбільш критичні питання, які стосуються:

- функціонування органів держвлади та бізнесу на тимчасово окупованих територіях;

- роботи з внутрішньо переміщеними особами;

- підтримки та відновлення звільнених територій.

Виокремили також ряд питань, які потребують законодавчого врегулювання.

Народні депутати Володимир Іванов, який виступив ініціатором зустрічі, Сергій Козир, Максим Ткаченко, Віталій Безгін, Вячеслав Рубльов, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода зустрілись з представниками місцевої влади тимчасово окупованих територій, щоб обговорити найактуальніші проблеми.

Організатором зустрічі виступила Асоціація міст України та її виконавчий директор Олександр Слобожан. Також був присутній представник Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Голови територіальних громад та цивільно-військових адміністрацій Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, які тимчасово знаходяться під російською окупацією, ставили перед представниками відповідних міністерств та народним обранцям питання, які потребують негайного вирішення.

Великою проблемою є фінансові ресурси - місцеві бюджети майже не виконуються, потрібно шукати джерела фінансування для оплати праці працівників бюджетної сфери.

Напередодні нового навчального року величезною проблемою є організація навчального процесу, потрібні чіткі механізми дій для освітян, а також медичних працівників.

Не розроблені механізми роботи структур в сфері майна, реєстрації, паспортизації тощо.

У питаннях евакуації населення з окупованих територій також немає системної допомоги з боку держави. А люди, які виїхали, фактично залишаються сам на сам з проблемами розміщення, харчування тощо. Багато хто потребує психологічної допомоги.

Володимир Коваленко зауважив, що на п’ятому місяці війни досі взагалі немає чітко прописаного порядку дій та функцій Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Присутні на нараді народні депутати, серед яких були члени Комітету ВР України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Комітету ВР України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, заявили про намір взяти під контроль вирішення цих проблем. Планується, що зустрічі в такому форматі ще будуть проводитися.

Також міський голова повідомив, що в же в серпні у Запоріжжі та Кривому Розі будуть організовані представництва Новокаховської територіальної громади. З організацією офісів підтримку пообіцяв надати міський голова тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров

“Будемо зустрічати, допомагати розміститися тим, хто виїхав на підконтрольну Україні територію. Питання харчування, медичної допомоги, моральної підтримки наших громадян - ось чим ми плануємо займатися в очікуванні звільнення нашої Нової Каховки.” - розповів Володимир Коваленко.

Дивитися всі новини