Місто

Міський голова Нової Каховки повідомив про ситуацію з медичним забезпеченням в громаді

25.03.2022 19:33
1087 Місто

Сьогодні, 25 березня, міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко надав редакції Online НК оперативну інформацію щодо медичного обслуговування жителів громади та забезпечення їх лікарськими засобами. 

Наразі первинна медико-санітарна допомога надається мешканцям Новокаховської громади в усіх медичних амбулаторіях. Кожного дня з 09:00 до 13:00 відвідувачів приймають педіатри, терапевти та сімейні лікарі. Також триває вакцинація проти коронавірусу. Кожен бажаючий отримати нову чи чергову дозу може звернутися у поліклінічне відділення з 09:00 до 13:00 за адресою: вул. Героїв України, 33а.

Центральна міська лікарня працює в штатному режимі. Наразі в Новокаховській ЦМЛ перебуває шість хворих на коронавірус, хворі з ознаками пневмонії відсутні.

Проблемними залишаються питання забезпечення мешканців громади ліками. З великими труднощами вдається через обласні структури забезпечувати онкохворих, інсулінозалежних та хворих на COVID-19. Міські аптеки вже майже місяць не поповнюються новим товаром, а торгівля відбувається виключно залишками препаратів.

Міську владу дуже непокоїть такий стан речей. З початку проголошення воєнного стану було надіслано близько 15-ти звернень у різні інстанції із заявками комунальних фармацевтів на медичні препарати, які сьогодні потребують мешканці громади у відповідності до номенклатури ліків. Перш за все звернення відправлені у МОЗ України, голові Херсонської ОДА Геннадію Лагуті, народному депутату Сергію Козирю, які вже готові відправити першочергову гуманітарну медичну допомогу до Нової Каховки. Також до цього долучились наші міста-побратими: Дрогобич, Сент-Етьєн-дю-Рувре (Фpaнцiя), Лaнчxутi з Гpузiї.

Влада вже отримала відповіді від декількох благодійних фондів, які теж готові надати лікарські засоби громаді. Невирішеною проблемою залишається доставка цих грузів через лінію фронту. Поки ведуться воєнні дії ні одна, ні інша сторони не можуть наражати своїх підлеглих на смертельні ризики. Саме це сьогодні стримує доставку препаратів на територію громади і це реальний стан речей, яким міська влада переймається щоденно.

Дехто у соціальних мережах намагається спотворювати ситуацію і нагнітати істерію навколо цього болючого питання. Запевняємо, що для влади це сьогодні проблема №1. Волонтери надають неоцінену допомогу місцевим мешканцям, за що їм велика подяка, але з доставкою ліків через лінію фронту безсилі навіть вони. Окрім того їх допомога не узгоджена з потребами місцевих лікарів і не відповідає заявкам, які вже давно сформовані. Часто й густо це взагалі розхідні матеріали (вата, бинти, присипки і таке інше), на які не варто навіть витрачати зусилля та ризикувати життям.

Також дописувачам варто знати, що будь-який гуманітарний вантаж з лікарськими засобами, який надійде до громади, буде до останньої пігулки переданий старшим медичним сестрам комунальних медичних закладів, згідно накладних, для першочергового забезпечення ліками пацієнтів Центральної міської лікарні та хворих, які знаходяться на обліку у сімейних лікарів. Керівники комунальних медичних закладів Новокаховської громади не ведуть облік та розподіл гуманітарної допомоги. Згідно посадових інструкцій, цим займаються старші медичні сестри підприємств. 

Запевняємо усіх мешканців громади, як тільки з’явиться перша нагода з доставки лікарських засобів на територію громади, міська влада Нової Каховки нею обов’язково скористується. Тобто при стабілізації лінії фронту, скажімо на межі з Дніпропетровською областю, допомогу можна буде відправити до Апостолово. А звідти її обов’язково зможемо доставити до Нової Каховки.

Тримаймося!

Дивитися всі новини