Суспільство

Закон «Про енергетичну ефективність» вимагає провадження енергетичного менеджменту - виграють всі

23.02.2022 15:48
667 Суспільство

Діюча в Україні Державна програма з енергоефективності – перевірений роками ефективний інструмент державної підтримки при впровадженні енергоефективних заходів в оселях. Прийнятий у жовтні 2021 року Закон України «Про енергетичну ефективність», що  розроблено за участю Держенергоефективності, передбачає перехід до сучасних європейських практик реалізації політики енергоефективності. Так, сьогодні відповідно до закону вже відсутня вимога щодо проведення державної експертизи з енергозбереження. Нормативно-правові акти, які регулювали надання цієї послуги, скасовано постановою Уряду від 12 січня 2022 року № 17. Натомість, законом передбачено широке використання таких інструментів, як енергетичний менеджмент та аудит. Відтепер особлива увага приділятиметься впровадженню системи енергоменеджменту в органах державної влади, місцевого самоврядування та в бюджетній сфері.

Зокрема, визначено важливі умови впровадження енергоменеджменту:

- рішення про запровадження системи енергоменеджменту є обов’язковим, якщо орган місцевого самоврядування має намір отримати державну підтримку на реалізацію енергоефективних заходів;

-  органи державної влади та місцевого самоврядування зможуть використати економію коштів, що виникла завдяки енергоменеджменту, для впровадження енергоефективних заходів у бюджетних установах;

- великі підприємства, які запровадять системи енергетичного та/або екологічного менеджменту,  звільняються від обов’язку проведення енергетичного аудиту.

Нормою закону є створення в Україні Національної системи моніторингу енергоефективності. Ця система необхідна для збору, обробки та використання інформації про рівень енергоефективності, виконання Національного плану дій з енергоефективності, стратегії термомодернізації будівель та державних цільових програм енергоефективності.

У цілому, реалізація закону створить умови для розвитку ринку енергоефективних заходів та проєктів, а також моніторингу рівня енергоспоживання в Україні, що, в результаті, дозволить українцям економно споживати енергоресурси та заощадити на вартості комунальних послуг.

 

За інформацією, отриманою із сайту: https://saee.gov.ua/uk/news/4089

 

Відділ комунального господарства

Дивитися всі новини