Суспільство

Розпочався сезон масової реалізації насіння сільськогосподарських культур: що потрібно знати споживачу

23.02.2022 11:39
406 Суспільство

Незабаром на ринках та у спеціалізованих магазинах міста розпочнеться сезон масової реалізації насіння овочевих та баштанних культур, кормових коренеплодів та квітів, багаторічних трав та інших сільськогосподарських культур. На жаль, має місце недобросовісна конкуренція, яка породжує таке явище, як підробка насіння. Також звертаємо увагу, що відповідно до пункту 2 статті 38 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорти, не внесені до Реєстру сортів рослин України, забороняється поширювати в Україні, якщо інше не встановлено законом.

Сьогодні купити насіння – це, здається, справа зовсім нескладно. Зайдіть у будь-який садівничий магазин – вам пропонують різноманітні сорти та гібриди рослин. Але іноді, після поспішної покупки, трапляються розчарування. Скарги починають надходити пізніше, іноді наприкінці сезону. Щоб убезпечити себе від ризику придбання неякісного насіння, потрібно дотримуватися простих рекомендацій під час його купівлі.

Інспекція у справах захисту прав споживачів доводить до вашого відома що згідно «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 р. № 97 із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1187 від 02.12.2020, насіння, яке потрапляє у роздрібну торгівлю, обов’язково повинно мати відповідні документи про якість (сертифікати відповідності).

Дані документи повинні зберігатись за місцем здійснення торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу. Так, покупець має право вимагати в продавця відомості про партію насіння, яке він хоче придбати. Номер партії вказано на пакеті, а основна інформація про неї занесена в довідку про сортові та посівні якості. Отож, передусім необхідно вимагати у торговця саме довідку на насіння.

Згідно з п. 8.5 ДСТУ 6006:2008 на пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт (гібрид); масу, г або кількість насінин в пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

Відповідно п. 12.2. ДСТУ 6006:2008 та згідно з ДСТУ 4138-2002 та Довідкою про сортові і посівні якості насіння, кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості.

Покупцеві варто знати, що термін дії документів на насіння овочевих культур щодо посівних якостей становить 12 місяців, а в герметичній тарі — 24 місяці.

При розкритті пакету намагайтесь не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії, зберігайти квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар та пакети на яких зазначено номер партії використаного насіння. Маючи їх, можна виставити претензії до продавця у разі реалізації вам неякісного насіння.

У разі виявлення насіння та садивного матеріалу, що не відповідає вимогам законодавства, суб’єкти господарювання (при надходженні скарги від споживача) можуть звернутися до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13. Саме це управління проводить роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання в районах області щодо дотримання норм та правил з продажу насіння.

Обираючи посівний матеріал овочевих культур, варто усвідомлювати, що від того, яке насіння буде придбане та висіяне, залежить, який буде врожай та які смакові та транспортабельні якості він матиме.

 

Інспекція у справах захисту
прав споживачів

Дивитися всі новини