Суспільство

Особи з числа членів малозабезпеченої сім’ї можуть отримати допомогу на здобуття економічної самостійності

22.02.2022 09:10
451 Суспільство

З 1 січня 2022 року набрав чинності Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 № 397 "Деякі питання сприяння економічної самостійності малозабезпечених сімей".

Право на отримання допомоги має непрацююча працездатна особа з числа членів малозабезпеченої сім’ї у разі її реєстрації як безробітної в установленому порядку, та яка виявила бажання отримати фінансову допомогу для організації підприємницької діяльності.

Це безвідсоткова поворотна фінансова допомога, що надається одноразово у безготівковій формі (оплата матеріалів та обладнання). Її розмір не перевищує 15 мінімальних заробітних плат (на початок 2022 року сума допомоги складає 97500 грн).

Кошти надаються у безготівковій формі і можуть використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів. Через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно повернути. Але сума, що повертається, зменшується на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску.

Повернення коштів не здійснюється, якщо сума сплачених податків перевищила суму наданої фінансової допомоги, або якщо підприємець працевлаштує у перший рік своєї роботи ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей за направленням центру зайнятості/філії.

Пакет документів (заява, бізнес-план, довідка про відсутність або наявність судимості або інших обмежень, договір з постачальником обладнання та матеріалів, рахунок-фактура) подається до того центру зайнятості/філії, де особа зареєстрована як безробітна.

Питання надання такої допомоги вирішується комісією, створеною в центрі зайнятості/філії.

 

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ДОПОМОГИ

 

Крок 1. Підготовка пакету документів

До пакету входить:

1. Заява про надання фінансової допомоги за формою згідно з додатком 1 до Порядку;
2. Довідка для надання фізичним особам відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством;
3. Бізнес-план, який Особа розробляє самостійно або в процесі професійного навчання

 

Крок 2. Подання пакету документів

Пакет документів подається до Центру зайнятості за місцем реєстрації Особи як безробітної, в паперовому вигляді або за наявності технічної можливості в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Дія»

 

Крок 3. Ухвалення рішення центром зайнятості

Засідання комісії відбувається в присутності Особи (за її згодою). Комісія за результатами розгляду пакету документів, приймає рішення про надання фінансової допомоги або про відмову в її наданні, та оформляє протокол

 

Крок 4. Реєстрація

У разі прийняття рішення про надання фінансової допомоги, Особа протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про прийняте комісією рішення, повинна створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа - підприємець

 

Крок 5. Укладання угоди

Угода є тристоронньою, укладається між Центром зайнятості, Особою та Регіональним центром зайнятості (за формою згідно з додатком 2 до Порядку) терміном на 3 роки

 

Крок 6. Матеріали/обладнання

Підбір постачальників матеріалів/обладнання та заключення з ними договорів на постачання матеріалів/обладнання. Отримання рахунків-фактур, які подаються до Центру зайнятості

 

Крок 7. Оплата матеріалів/обладнання та їх отримання

Регіональний центр зайнятості на підставі документів з кроку 6 перераховує кошти постачальникам. Після цього особа отримуєте матеріали/обладнання від постачальників для ведення підприємницької діяльності

За отриманням додаткової інформації щодо отримання допомоги на здобуття економічної самостійності, будь ласка, звертайтесь до фахівців міського центра зайнятості.

У разі виникнення питань щодо призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям звертайтесь до управління праці та соціального захисту населення (вул.Історична, 18, м.Нова Каховка),  тел.(05549) 5 48 55,   (095) 674 64 47.

 

Управління праці та соціального захисту населення
Новокаховської міської ради

Дивитися всі новини