Культура

У бібліотеках Новокаховської ЦБС до Міжнародного дня рідної мови заплановано низку заходів

21.02.2022 14:43
688 Культура

21 лютого у всьому світі відзначається Міжнародний день рідної мови. Свято нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

У бібліотеках Новокаховської ЦБС до цієї дати були організовані книжкові виставки та запланована низка заходів: Центральна міська бібліотека з цієї нагоди підготувала книжкову виставку: «Ти моя щира, гартована мова», яку буде презентувати читачам протягом тижня; у міській бібліотеці для дітей та юнацтва відбудеться літературний дартс «Мовограй»; у Піщанській бібліотеці пройде інтелектуальний брей-ринг «Золоті слитки диво слова»; у Веселівській бібліотеці відбудеться літературна світлиця «Нехай же слово золоте печалиться, сміється і цвіте; Тополівська бібіотека проведе захопливу гру-подорож «Мовний дивограй» та ін.

Наприклад: Міська бібліотека №2 підготувала бібліо-знайомство "Без мови рідної ніяк не можна!" та пропонує познайомитись з книгами від Українського Інституту книги таких відомих авторів, як Кулик Володимир та його виданням «Мовна політика в багатомовних країнах. Закордоний досвід та його придатність для України», в якій автор докладно розглядає нинішній стан та історичні витоки мовної політики сімнадцяти країн, та аналізує можливість запозичення певних успішних закордонних зразків в Україні; Береза Тарас «А як кажуть у Вас?» Словник мовного розмаїття дарує читачам яскраву палітру рідного слова, відкриваючи як словникові одиниці відкривають незнаний мовний світ, вишукану словотворчу автентику у всій її красі; Дубчак Ольга «Чути українською»: ця книжка не змушуватиме вас учити правила чи завчати мовні закони, звдання книжки — пояснити, за якими правилами й закономірностями працює звукова система, а ще — чому наша абетка майже досконала.

Отже, бережімо й любимо свою рідну мову! Любимо її в усьому: у книжці, у пісні, у розмові, бо рідна мова – писав Іван Огієнко - це мова наших батьків і мова народу, до якого ми належимо. Рідна мова – то головніший наріжний камінь існування народу, як окремої нації: без мови немає народу. Мова – то серце народу: гине мова – гине народ.

Тож, запрошуємо усіх бажаючих відвідати бібліотечні заклади та приєднатися до святкування Міжнародного дня рідної мови разом з усім світом однодумців!

Додаткову інформацію щодо часу проведення заходів можна отримати за телефоном:4-53-59.

 

Відділ культури

Дивитися всі новини