Суспільство

Правила охорони ліній електрозв'язку обов’язкові до виконання всіма підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами України

18.02.2022 10:37
441 Суспільство

Кабельні лінії електрозв’язку ПАТ «Укртелеком» мають важливе державне значення. Канали, організовані по магістральним кабелям зв’язку, використовуються для потреб оборони та безпеки держави, урядового зв’язку та дипломатичних служб України, МВС, МНС, інших міністерств та відомств, банківської інфраструктури, медичних закладів. Пошкодження кабельної магістралі наносить шкоду інтересам держави, може привести до втрати управління державними органами влади, органами місцевого самоврядування на місцях, порушити взаємодію в роботі силових відомств та функціонування фінансових установ, позбавляє можливості інформування населення про надзвичайні ситуації, а також приводить до відсутності сервісів у споживачів телекомунікаційних послуг.

Відповідно до діючого законодавства України вимоги Правил охорони ліній електрозв'язку, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України №135 від 29 січня 1996 року, обов’язкові до виконання всіма підприємствами,  установами,  організаціями,  посадовими особами та громадянами України.

Вздовж кабельних ліній встановлена охоронна зона, межа якої простягається на відстані два метри по обидва боки від кожної лінії зв’язку, і в якій без дозволу і присутності представника підрозділу філії ПАТ “Укртелеком” категорично забороняється проведення будь-яких земляних, монтажних та інших робіт, пов’язаних з розкопуванням ґрунту, складуванням матеріалів, а також посадка дерев та кущів.

Точне місце знаходження кабелів зв’язку та межі охоронних зон визначає тільки представник підрозділу філії ПАТ “Укртелеком”, що обслуговує ці лінії!

Проведення будь-яких земляних робіт поблизу охоронної зони кабельної лінії зв’язку повинно проводитись тільки після узгодження з відповідним підрозділом філії ПАТ “Укртелеком”.

Згідно п.6 Правил у межах охоронних зон ліній електрозв'язку і навколо випромінюючих споруд електрозв'язку без письмової згоди операторів телекомунікацій (тобто ПАТ «Укртелеком»), а також без присутності їх представника забороняється: виконувати різного виду будівельні, монтажні, вибухові і земляні роботи, а також розрівнювати ґрунт за допомогою бульдозера, екскаватора, скрепера, грейдера та іншої землерийної техніки; проводити сільськогосподарські земляні роботи на глибині більш як 0,3 метра; проводити геолого-знімальні, розвідувальні, геодезичні та інші роботи, пов'язані з бурінням свердловин, розробкою шурфів і взяттям проб ґрунту.

Пунктом 19 Правил передбачено, що підприємства, установи, організації та громадяни, які проводять земляні роботи, у разі виявлення підземних кабелів, що не зазначені у технічній документації на ведення робіт, зобов'язані негайно припинити роботи поблизу виявлених кабелів, вжити заходів їх збереження і сповістити про це найближчого оператора телекомунікацій.

Відповідно до п. 10 Правил, землі в межах охоронних зон у власників землі та землекористувачів не вилучаються і можуть використовуватися ними з обмеженнями, передбаченими в пунктах 6 і 9 цих Правил.

За необхідності проведення робіт в охоронній зоні кабельної лінії зв’язку потрібно:

1) отримати від підрозділу філії ПАТ “Укртелеком”, у віданні якого знаходиться ця лінія, письмове узгодження на виконання робіт;

2) до початку робіт викликати представника підрозділу філії ПАТ “Укртелеком” для визначення точного місцезнаходження підземного кабелю та інших споруд кабельної лінії, глибини його залягання й розташування відносно об’єкта, що споруджується;

3) за три доби до початку робіт повідомити телефонограмою підрозділ філії ПАТ “Укртелеком” про день і час проведення робіт, при виконанні яких необхідна присутність його представника;

4) не проводити будь-які роботи в охоронній зоні кабельної лінії без представника підрозділу філії ПАТ “Укртелеком”;

5) всі роботи в охоронній зоні кабельної лінії зв’язку виконувати тільки вручну, без використання механізмів і ударних інструментів (ломів, кирок, клинів, пневмоінструментів і т. ін.).

Підприємства, установи, організації та громадяни, яким надані у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, по яких проходять кабельні лінії зв’язку, несуть відповідальність за проведення робіт на ділянках і зобов’язані вживати належні заходи для збереження цих ліній.

Пошкодження кабельних ліній зв’язку призводить не тільки до значних матеріальних збитків, а також до збитків, заподіяних обороні та безпеці нашої країни.

Порушники Правил охорони ліній зв’язку, а також особи, винні у пошкодженнях кабельних ліній, несуть відповідальність згідно із законодавством України і відшкодовують заподіяні збитки.

З приводу отримання узгодження на проведення робіт в охоронній зоні кабельної лінії зв’язку необхідно звертатися до представника ЛДТМ №153/1 м. Херсон Херсонської філії АТ «Укртелеком» Якименка Андрія Миколайовича  0911141533.

 

 

Відділ земельних відносин
та комунальної власності управління
містобудування та архітектури

Дивитися всі новини