Місто

10 лютого 2022 року відповідно до робочого графіку відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини

11.02.2022 16:15
333 Місто

10 лютого 2022 року відповідно до робочого графіку відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини під головуванням заступника міського голови Володимира Вікторовича Арнаута.

У присутності членів комісії було розглянуто 40 питань порядку денного, з них:

1) про захист житлових та майнових прав дітей - 8;

2) про доцільність/недоцільність позбавлення батьківських прав – 2;

3) про призначення опіки над дітьми - 3;

4) про вирішення спорів щодо участі у вихованні дітей – 2;

5) про затвердження та перегляд індивідуальних планів дітей, які перебувають на обліку служби у справах дітей – 25.

На засіданні комісії позитивно розглянуті справи про надання дозволів батькам на здійснення правочинів із житлом, користувачами якого є неповнолітні діти. Всі рішення по цим питанням прийняті  відповідно до чинного законодавства та з дотриманням майнових та житлових прав неповнолітніх.

Одна справа стосувалися встановлення порядку участі батьків у вихованні та спілкуванні з малолітніми дітьми. Розгляд даних питань зазвичай відбувається дуже емоційно. Членами комісії вкотре було наголошено на тому, що, відповідно до вимог Сімейного кодексу України, мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від виконання обов’язків щодо дитини; на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання, розвиток дитини, а також її утримання.  Керуючись чинним законодавством, визначено спосіб спілкування батька з дитиною. Матері рекомендовано не чинити перешкод у спілкуванні батька з сином.  

Розглядалися дві справи про доцільність/недоцільність позбавлення батьківських прав громадян відносно дітей.

В ході розгляду однієї справи було з’ясовано, що дитина проживає у родичів,  мати не вживає заходів для повернення на виховання сина, не виходить на зв'язок, відсутня за місцем реєстрації; на засідання комісії не з’явилася через хворобу молодшої дитини. Членами комісії було прийнято рішення про перенесення розгляду даного питання на наступне засідання комісії.

Щодо іншої справи одноголосно було прийнято рішення підготувати висновок до суду про недоцільність позбавлення громадянина батьківських прав відносно дитини у зв’язку з тим, що місце проживання батька невідоме, тому неможливо з’ясувати причини невиконання ним батьківських обов’язків.

Наголошуємо, що батьки або особи, які їх замінюють, згідно із Законом України «Про охорону дитинства» мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

 

Служба у справах дітей

Дивитися всі новини