Суспільство

2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь

07.02.2022 15:34
409 Суспільство

2 лютого, в день прийняття Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів, відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь.

Секретаріат Рамсарської конвенції визначив тему 2022 року: «Водно- болотні угіддя – на користь людям і природі!».

Цьогорічна тема привертає увагу до важливості водно-болотних угідь для багатьох аспектів діяльності та здоров’я людини, а також ролі цих екосистем для збереження біорізноманіття. Відновлюючи та зберігаючи водно-болотні угіддя, ми застосовуємо природоорієнтовані рішення для накопичення води, адаптації до зміни клімату та вирішення багатьох соціально-економічних питань, пов’язаних з використанням природних ресурсів.

Рамсарська конвенція закликає звернути увагу на зростаючу водну кризу по всьому світі та одну з її причин - руйнування водно-болотних екосистем. У той самий час водно-болотні угіддя надають низку екосистемних послуг від яких залежить людство і вартість яких оцінюється у 47 трильйонів доларів США на рік - це і постачання прісної води для питних потреб і сільського господарства, риболовля і аквакультура, протидія негативному впливу штормів та повеней, регуляція клімату та створення середовища існування.

Рамсарська конвенція наголошує на необхідності запровадження основних підходів для збереження прісних вод та забезпечення належного доступу до чистої води - це припинення руйнування і початок відновлення водно-болотних угідь, демонтаж гребель, припинення надмірної експлуатації підземних вод, очищення і припинення забруднення джерел прісної води, збільшення ефективності використання води, «мудре» використання водно-болотних угідь, інтеграція питань управління водно-болотними угіддями у секторальні та регіональні плани розвитку.

З метою збереження цілісності та сприятливого екологічного стану водно- болотних угідь міжнародного значення нагадуємо про необхідність суворого дотримання природоохоронного законодавства, врахування меж ВБУ та необхідності збереження екологічного стану при розгляді питань господарського використання та забудови суміжних територій.

 

Екологічна інспекція

Дивитися всі новини