Суспільство

Як протидіяти насильству: важливо знати кожному

01.02.2022 09:13
471 Суспільство

Щорічно в Україні реєструють сотні тисяч звернень громадян щодо домашнього насильства.

З початку 2019 року прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини, а отже, злочином.

Домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання, а також погрози вчинення таких діянь.

Досить часто особи, які постраждали від насильства, будь-якого прояву, не знають куди можна звернутися за допомогою і тому, проте що сталося – ЗАМОВЧУЮТЬ, чим ще більше погіршують ситуацію.

07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Цей Закон визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

Домашнього насильства можна уникнути, якщо жертва не буде мовчати!

Якщо Ви опинились у складних обставинах, спричинених насильством в сім’ї чи його реальною загрозою, або стали жертвою торгівлі людьми та прагнете повернутися до нормального життя, або ж, якщо Вам стало відомо про такі випадки, ЗВЕРТАЙТЕСЬ на «гарячі лінії», які працюють безкоштовно (зі стаціонарних та мобільних телефонів), цілодобово, анонімність та конфіденційність гарантується:

 

102 – Національна поліція України;

103 – швидка медична допомога;

1547 – безкоштовна цілодобова «гаряча» лінія для жертв домашнього насильства;

116123 (з мобільного) та 0800500335 (зі стаціонарного) – безкоштовна національна  «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства;

116111 (з мобільного) та 0800500225 (зі стаціонарного) – національна дитяча «гаряча» лінія;

0800213103 – цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги;

1539 - для громадян з порушенням слуху з допомогою послуги сурдоперекладача.

Для оформлення звернення на жестовій мові можна перейти за посилинням  https://www.msp.gov.ua/content/1539-pochuy-mene.html та натиснути «вушко» в правому нижньому кутку екрана.

Важливо: оскільки, перебуваючи в одному приміщенні з кривдником, жертва домашнього насилля, не завжди має можливість розповісти про насильство телефоном, вона може скористатися чат-ботами МВС України #ДійПротиНасильства у месенджерах:

Телеграм: https://t.me/police_helpbot

Вайбер: https://tinyurl.com/y8rgatt9

Зокрема, чат-бот може допомогти людині викликати служби допомоги (поліцію і швидку), переадресувати на спеціалістів безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі; надати контакти інших служб допомоги, а також роз’яснити, що таке домашнє насильство та як йому протидіяти.

Довідково:
Постраждалі від домашнього насильства, а також діти, які стали свідками насильства в своїй родині, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

«Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.» (Конституція України, стаття 28)

 

Відділ у справах сім’ї, молоді,
фізичної культури та спорту

Дивитися всі новини