Культура

Центральна міська бібліотека провела для учнів 10 класу академічного ліцею «Спектр» інформаційну годину «Голокост – лихо століття»

27.01.2022 13:17
504 Культура

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту - пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН, відзначається щорічно з 2006 року 27 січня. З 2012 року в цей день Україна відзначає День пам'яті жертв Голокосту.

У роки Другої світової війни (1939-1945) нацисти винищили на території Німеччини та окупованих країн Європи 6 млн. євреїв. Саме 27 січня 1945 року війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Страшна трагедія Голокосту залишила глибокі рани і в серцях українців. «Акції зачисток» уперше проводились айнзацгрупами на території окупованої Галичини. У таборах та гетто загинуло близько 610 000 євреїв Галичини. Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр – це некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених. Страшна політика терору проти євреїв в окупованій Україні призвела до знищення понад 1,5 млн. людей. Страшна статистика.

Напередодні цієї дати Центральна міська бібліотека провела для учнів 10 класу академічного ліцею «Спектр» інформаційну годину «Голокост – лихо століття». Бібліотекара розповіла і показала учням тематичні слайди про ті страшні події та познайомила дітей з Діаною Акерман – американською письменницею, поетесою, есеїсткою та натуралісткою, родина якої постраждала від наслідків Голокосту в Польші, та її відомим твором «Дружина доглядача зоопарку». Сюжет твору побудований на реальних подіях, що трапились із Яном та Антоніною Жабінськими, власниками Варшавського зоопарку, які під час окупації врятували понад триста приречених на страту людей, переховуючи їх у зруйнованих вольєрах для тварин. Наприкінці заходу усі присутні вшанували пам'ять жертв Голокосту хвилиною мовчання.

Ми повинні пам’ятати ці події. Такого не повинно повторитися більше ніколи!

 

Відділ культури

Дивитися всі новини