Охорона здоров’я

Пам’ятка про COVID-19

26.01.2022 11:04
426 Охорона здоров’я

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання різного ступеню тяжкості: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами.

Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці), після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Рекомендації щодо запобігання захворювання:

1. Не торкайтеся до потенційно контамінованих вірусом поверхонь, зокрема до тварин, у регіонах із виявленими випадками інфікування.

2. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.

3. Уникайте скупчення людей.

4. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

5. Використовуйте захисну маску.

Симптоми захворювання:

У людини, інфікованої 2019-nCoV, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:

-   гарячка;

-   кашель;

-   задишка (ускладнене дихання).

Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів 2019-nCoV спричиняє запалення обох легень.

Станом на 26.01.2022 року у КНП “Центральна міська лікарня м.Нова Каховка”   зафіксовано 30  випадків госпіталізації, внаслідок тяжкого перебігу хвороби на COVID-19 з різних населених пунктів Каховського району.

З огляду на складну епідеміологічну ситуацію з COVID-19 комісією ТЕБ та НС прийнято рішення посилити роботу COVID-патрулів, за тиждень проведено 21 рейд з приводу дотримання умов карантину, здійсненно 218 перевірок обєктів торгівлі, громадського харчування, ринків, аптек, перевізників, органами місцевого самоврядування складено 2 протоколи за порушення умов карантину.

Серед основних причин такої ситуації - низький рівень вакцинації та нехтування карантинними обмеженнями населенням. Нагадуємо, в Україні щепитися можуть усі охочі українці старші 12 років. Усі вакцини проти COVID-19, які використовуються в Україні, схвалено ВООЗ для екстреного застосування.

Вакцинація проводиться за адресою: м. Нова Каховка, вул. Героїв України, 33а, каб.120, який працює з 13.00 до 17.00 в будні дні, у вихідні з 10.00 до 17.00. Нагадуємо,  що розпочата вакцинація третьою бустерною дозою вакцини, яку може отримати особа, у якої від моменту отримання другої дози має пройти щонайменше 6 місяців. Вкотре нагадуємо, що опанувати поширення інфікування на COVID-19 у нашому місті можемо тільки ми всі разом: дотримання маскового режиму, вимог щодо режиму самоїзоляції хворих у легких формах та контактних осіб, користування санітайзерами, дотримання соціального дистанціювання при знаходженні у громадських місцях.

 

Зараз ситуація залежить від кожного жителя Новокаховської територіальної громади! Потрібно вакцинуватися від COVID-19 та неухильно дотримуватися протиепідеміологічних заходів.

 

Бережіть себе та рідних!

 

 

Управління з питань надзвичайних ситуацій
та цивільного захисту населення

Дивитися всі новини