Культура

Обмін культурним досвідом з Баден-Вюртембергом

23.11.2021 15:57
468 Культура

З 2020 року представники відділу культури і туризму Новокаховської міської ради приймають участь у освітньо-тренінговій програмі, покликаній перетворити управлінців об’єднаних територіальних громад на лідерів культурного менеджменту.

В рамках програми троє працівників відділу культури пройшли річний курс навчання (2020-2021рр.), отримавши відповідні сертифікати, які мають з 2017 року близько 250 фахівців у Україні. Це проєкт Goethe-Institut в Україні та House of Europe, покликаний надати компетенції культурним діячам на місцях, для трансформації галузі у громадську платформу культурних подій.

Після закінчення навчання Goethe-Institut та House of Europe запропонували усім небайдужим новоствореним менеджерам культури не зупинятися на досягнутому, а спробувати себе у форматі співпраці та діалогу з німецькими представниками культурних трансформацій. Взаємодія з німецькими колегами була запропонована нетворкінговою подорожжю до федеральної землі Німеччини - Баден-Вюртембергу, програма якої була розроблена та реалізована Goethe-Institut в Україні, спільно з партнерами в країнах ЄС.

Всі охочі мали можливість подати заявки, резюме, мотиваційні листи. Але ретельний відбір залишив 20 представників України, які впродовж 5 днів, з 15 по 19 листопада, ділились досвідом, розповідали про успіхи та невдачі, дізнавались про процеси децентралізації у сфері культури в Європейському Союзі, обговорювали спільні ідеї та можливості співпраці. Подорож включала знайомство з європейськими колегами для побудови кооперації та віртуальне відвідування закладів культури в Німеччині.

Херсонщина була представлена Яною Малигою – заступником начальника відділу культури і туризму Новокаховської міської ради, випускницею Академії Культурного Лідера 2.0. Впродовж подорожі, під час лекцій, воркшопів та круглих столів з німецькими колегами, діалог складався й з представниками українського культурного середовища. Усі з різних галузей культури, з різними проєктами, досвідом, навіть з різних секторів – державного та громадського, але з непереборним бажанням змінити культурний продукт та зацікавити ним свої громади.

Адже аудиторії, які споживають культуру «за звичкою», «за вибором», «за здивуванням» є в усіх громадах без виключення в Україні та Німеччині, і об’єднати усіх їх в загальних подіях є найвищим ступенем розвитку культурного середовища.

Перехід від «культури для всіх» (розгортання культурної інфраструктури) до «культури від усіх» (активація культурної політики, додаткові пропозиції в культурній освіті) в Німеччині вже відбувся у 2000-их роках, в Україні лише зараз розпочався цей шлях декілька років тому. І завданням культурних менеджерів є саме залучення мешканців своїх територій до цієї подорожі з найкращим результатом очікувань.

В рамках проєкту був відзнятий фільм з деякими представниками подорожі з української та німецької сторони. Культурний потенціал Нової Каховки та враження Яни Малиги від міжнародного обміну також включені у формат стрічки, яка незабаром вийде українською, німецькою та англійською мовами.

Подорож Німеччиною завершилась, залишивши багато нових ідей, корисних діалогів, знайомств, культурних кейсів. Почався період дозрівання нових проєктів. В усі куточки України спрямовані нові промені культурних трансформацій у традиційному оформленні українських пісень, які линули впродовж усіх п’яти днів.

 

Яна Малига

Обмін культурним досвідом з Баден-Вюртембергом

Дивитися всі новини