Місто

Протягом двох тижнів нового року інспекцією у справах захисту прав споживачів розглянуто 21 скаргу

21.01.2022 13:40
307 Місто

У січні місяці споживачі повідомили інспекцію у справах захисту прав споживачів про сюрпризи, які вони отримали напередодні новорічних свят. З  наслідками «приємних» покупок та подарунків розбираємось разом, щоб в подальшому уникнути будь-яких непорозумінь між споживачем та господарюючим суб’єктом, який займається реалізацією товарів або наданням послуг. Важливо, щоб перед вибором товару (послуги) споживач отримав максимум інформації про цей товар, ознайомився з правилами експлуатації, з гарантійними обов’язками тощо.  Розглянемо деякі з питань, що надійшли:

 

? – В кінці грудня 2021 року купив ікру 80 грам горбуші 2 сорту  за акційною ціною  90 грн. З’ясувалось, що від ікри там тільки назва, а всередині в’язка рідина  з желейними кульками. Покупка зроблена  не на ринку з рук, а в магазині, який, до речі, не приймає претензії, подібного товару на прилавках вже немає.

- Стосовно продукції, на яку є гарантійні строки або кінцевий термін реалізації, необхідно подати заяву адміністрації магазину. У зверненні зазначити всю необхідну інформацію про продукт та додати чек. Є можливість вберегти себе від фальсифікованої продукції, уважно читаючи інформацію на баночці. Експерти радять звертати увагу на час фасування ікри  -  бажаний термін з червня по жовтень (час нересту риби). Під час струшування банки вміст не повинен хлюпати.  

 

? – На подарунок дитині купили ноутбук вартістю 18 тис. грн. В магазині, за окрему платню, встановили програмне забезпечення. Ноутбук нормально не працює, постійно висне. Двічі повертали до магазину, недолік не усунули, проблема знов і знов проявляється. Чи можна вимагати заміну товару?

- Якщо в товарі виявлено недолік, як в вашому випадку, то питання розглядається протягом 14 днів (ст.8 ЗУ «Про захист прав споживачів»). Надайте письмову заяву до торговельного закладу з вимогою замінити товар на якісний, не погоджуйтесь на ремонт, враховуючи, що магазин не зміг усунути недолік двічі.

 

? – Купили кондиціонер з метою обігріву приміщення. Під час покупки уважно вислухали поради продавця та обрали запропоновану модель. Встановили, а тепла немає. Назад не приймають, не міняють, гроші не повертають, як бути? 

- Протягом грудня–січня з такою проблемою громадяни зверталися до інспекції тричі. Щоб встановлювати кондиціонери на обігрів, слід уважно вивчити характеристики товару і обрати той, який найкраще справляється з цим завданням. Більшість моделей обігрівають приміщення лише за плюсової температури ззовні, і чим нижче температура за вікном  - тим менше тепла дає кондиціонер.

Ви можете вимагати заміну на іншу більш потужну модель лише на підставі того, що вам надали недостовірну інформацію під час покупки (ст.15 ЗУ «Про захист прав споживачів»).

 

? – Напередодні свята купили для старенької бабусі телефон. Виявилось, що заряд не тримає навіть протягом доби. Телефон прийняли, а гроші досі не повертають, бо розраховувались карткою. 

- Після новорічних свят рівень продажів гаджетів різко знизився, слід зачекати. В тім у продавця є термін повернути вам гроші протягом 7 днів (ст.9 ЗУ «Про захист прав споживачів»).

 

? – Щоб прикрасити домівку на свята, вирішила замінити тюль на вікнах. Купила необхідний метраж тканини, віддала в майстерню для пошиття. Коли повісила, дуже засмутилась -  тканина лягла криво, край всього виробу був нерівним. Як потім доводив майстер, тканина була неякісною і провини майстра не має. Що робити?

- Кожна угода на послугу має бути оформлена належним чином («Правила побутового обслуговування», квитанція, чек, накладна, акт виконаних робіт тощо), без такого документа навіть суд не розглядає претензії та відхиляє позови. Під час приймання виконаного замовлення слід уважно перевіряти роботу. Розгляд такої претензії потребує не аби якої уваги як до якості товару, так і до роботи майстра. Визначено, що тканина дійсно була неякісною, але виконавець повинен був це помітити і попередити споживача про неможливість виконання замовлення по пошиттю. Гроші споживачу повернуто, але у виконавця робіт залишився неприємний осад.

Загалом протягом двох тижнів нового року інспекцією у справах захисту прав споживачів розглянуто 21 скаргу від споживачів.

Бажаємо лише приємних покупок і якомога менше засмучень!

 

Інспекція у справах
захисту прав споживачів

Дивитися всі новини