Місто

Міська влада зробила все можливе, аби гуртожитки Нової Каховки не були відключені від електропостачання

19.01.2022 18:25
355 Місто

Нещодавно на сайті АТ “Херсонобленерго” була розміщена публікація про те, що, начебто, компанія вимушена відключати від енергопостачання гуртожитки внаслідок бездіяльності місцевої влади Новокаховської громади.

Заступник міського голови Леонід Чурсинов та начальниця відділу комунального господарства Галина Кіпрушева надали свої коментарі стосовно зазначеного матеріалу. Про це повідомила прес-секретар Новокаховського міськвиконкому Ірина Дахновська.

Згідно позиції місцевої влади, інформація, яку розповсюджує на своєму сайті АТ “Херсонобленерго» щодо бездіяльності органів місцевого самоврядування стосовно забезпечення гуртожитків міста Нова Каховка послугою електропостачання не відповідає дійсності. Адже для вирішення цього питання, починаючи ще з 2012 року регулярно проводяться збори з мешканцями гуртожитків з роз’ясненнями про те, що з міського бюджету будуть виділятись кошти на модернізацію системи електропостачання гуртожитків, але при умові створення ОСББ.

За рахунок коштів міського бюджету було розроблено проект модернізації системи електропостачання для дев’ятиповерхових гуртожитків, модернізовано системи в гуртожитках по просп. Перемоги, 3а, вул. Першотравнева, 30, вул. Дружби, 49 – де співвласниками гуртожитку були створені ОСББ і в яких зараз немає таких проблем з заборгованістю за електроенергію.

В 2021 році рішенням Новокаховської міської ради з міського бюджету було виділено 1 млн. грн. на погашення заборгованості мешканців гуртожитків за використану електроенергію. Натомість станом на початок року заборгованість жителів склала вже 2,6 млн грн. КП “Новокаховський гуртожиток” провело аналіз заборгованості, згідно якого лише 42 % мешканців гуртожитків сплачує за спожиту електроенергію.

Згідно чинного законодавства мешканці будинку є його власниками, багато кімнат гуртожитку вже є приватизованими. Тому настав час для усвідомлення власної відповідальності умови проживання у власних помешканнях. Адже сплачувати за спожиті комунальні послуги замість безвідповідальних громадян з міського бюджету за рахунок сплачених податків інших жителів громади – це неприпустимо.

Заступник міського голови Леонід Чурсинов вкотре наголосив на тому, що спеціалісти з відповідних напрямів діяльності виконавчої влади готові надавати всіляку підтримку в процесі створення ОСББ в гуртожитках, допомагати вести перемовини з компанією-енергопостачальником, тощо. Але для цього необхідно усвідомлювати, що лише розуміння власної відповідальності, активна позиція мешканців гуртожитків та системний підхід дадуть позитивний результат у вирішенні цієї надскладної проблеми.

Також місцева влада готова виносити на розгляд Новокаховської міської ради та відстоювати питання про виділення коштів на встановлення приладів обліку для гуртожитків, які створили ОСББ.

Матеріали сайту «Online Нова Каховка»

Дивитися всі новини