Суспільство

Кіборги вистояли, не встояв бетон

16.01.2022 00:01
312 Суспільство

Сьогодні, 16 січня, в Україні відзначають День пам’яті «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.

Українських воїнів, які протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою й незламністю боронили цей стратегічний об’єкт, затято відстоюючи до останньої краплі крові малесенький клаптик української землі, за стійкість, безстрашність і непереможність назвали «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

У Донецькому аеропорту та селищі Піски протягом цього періоду воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші.

В обороні цього об'єкта брали участь не тільки воїни, але і медики з волонтерами, що надавали допомогу та підтримку українським бійцям. Тому пам'ять присвячена усім, хто стояв за Україну в ті дні.

Захищаючи Донецьке летовище, полягли понад 200 українських військових, понад 500 зазнали поранень.

Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, посмертно.

Дякуємо всім, хто повернувся, хто сьогодні продовжує боронити мир та спокій українців і тим, хто навіки лишиться в терміналі.

Вшануємо пам’ять Героїв! Вони витримали – не витримав бетон!

Світла пам’ять Героям!

Дивитися всі новини