Місто

Звіт Міського центру соціальних служб Новокаховської міської ради про роботу у 2021 році

14.01.2022 14:05
363 Місто

Міський центр соціальних служб Новокаховської міської ради - спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Основними завданнями Центру є: проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини осіб та сімей з дітьми; надання особам і сім’ям з дітьми комплексу соціальних послуг відповідно до їх потреб згідно з переліком, затвердженим центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері сім’ї та дітей, з метою подолання складних життєвих обставин та мінімізації негативних наслідків таких обставин.

Діяльність Міського центру соціальних служб у 2021 році в першу чергу була спрямована на:

          

Підтримка сімей, які опинились у складних життєвих обставинах

Протягом 2021 року  виявлено та внесено до банку даних сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, - 71 родина, в яких виховується 127 діточок,  якім   надано 1407  соціальних послуг. З них під соціальним супроводом центру перебувало 50 сімей (82 дитини) з іншими 21 сім’ями (58 дітей) проводилась робота за карткою обліку роботи з сім’єю. В результаті роботи з сім’ями, 35 родин було знято з соціального супроводу та виведено з банку даних сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах з позитивним результатом. Сімьям в складних жттєвих обставинах, які знаходилися під соціальним супроводом надано 4771 соціальну послугу.

Всі родини систематично за графіком відвідувалися за місцем проживання та отримували консультації щодо відповідального ставлення до виконання батьківських обов’язків  і негативні наслідки у разі нехтування ними. За потреби надавалась соціально-педагогічна, юридично-правова та інформаційна допомога.

Протягом звітного періоду, з метою виявлення сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, було здійснення 932 відвідування та складено акти оцінок потреб сімей.

Протягом поточного року на території Новокаховської міської територіальної громади фахівцями центру із соціальної роботи спільно зі спеціалістами служби у справах дітей, Дніпрянського, Козацького та Райського старостинських округів здійснювалися  моніторингові відвідування  сімей, які перебувають на контролі вищезазначених служб. Проведено 102 спільних рейда.

Зі служби у справах дітей, з метою встановлення здатності матері, батька виконувати обов’язки щодо виховання дитини та догляду за нею, надійшло вісім повідомлень. Вони були опрацьовані, складені оцінки потреб сім’ї та направлено відповідні висновки на комісію з питань  опіки та піклування.

З метою покращення економічного стану 720 сімей на протязі 2021 року  скористались гуманітарною допомогою  у вигляді речей першої необхідності,  одягом, взуттям, дитячими іграшками, преметами вжитку.  50 родин, які перебувають у складних життєвих обставинах, отримали допомогу продуктами харчування, 10 родинам була надана можливість одягнути діточок у сеті магазинів «Модне місто».

У період карантину за сприянням Управління праці та соціального захисту населення, Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та місцевих підприємців організовано роботу щодо забезпечення нужденних верств населення гуманітарною допомогою. 58 родин (в них виховується 110 дітей), які перебувають на обліку центра, що мають статус внутрішньо переміщених осіб та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, отримали допомогу у вигляді продуктових наборів.

Фахівцями центру здійснювалася  робота по стабілізації психо-емоційного стану членів цих сімей. Надавалися рекомендації щодо алгоритму дій в разі погіршення стану здоров’я, взаємозв’язку з сімейними лікарями, контактні телефони необхідних медичних установ.

У рамках реалізації програми соціальної підтримки сім’ї   проведено акцію «Підемо разом до школи». За рахунок місцевого бюджету 15 діточок отримали канцелярські набори (вартість одного набору складала 275 грн). Також за ТОВ «Тетрада» надала допомогу у вигляді зошитів, альбомів для малювання, щоденників для  діточок з малозабезпечених родин.

За підтримки застпуника міського голови Володимира Арнаута та депутатів міської ради, благодійної організації «Довіра» дітям із сімей, які опинилися у складних життєвих оставинах, вручено подарунки до Різдвяних та Новорічних свят.

 

Робота з внутрішньо переміщеними особами

Згідно списків внутрішньо переміщених сімей, які проживають на території Новокаховської міської територіальної громади, наданих Управлінням праці та соціального захисту населення, фахівцями центру здійснено оцінку потреб на 99 дітей, які виховуються у  59 родинах. Протягом звітного періоду до центру не зверталися родини, які мають статус внутрішньо переміщеної особи, щодо встановлення дітям статусу постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Діти з внутрішньо переміщених сімей залучаються до різноманітних святкових заходів: Новорічні свята, День захисту дітей, День знань.

 

Перевірка цільового використання державної соціальної допомоги при народженні дитини

Фахівцями центру здійснюються заходи, щодо контролю у межах повноважень за цільовим використанням державної допомоги при народженні дитини. Під час візитів у сім’ї складаються акти оцінки потреб на дітей та за їх результатами батьки отримують відповідні соціальні послуги. Загалом перевірено 187 родин.

Робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, осіб з їх числа, з метою захисту їх житлових прав

У 2021 році здійснено 25 перевірок  інвентаризації стану житла дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Суттєві зауваження відсутні. З метою забезпечення реалізації державної політики з питань формування і утримання житлового фонду соціального призначення та забезпечення конституційного права дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа Новокаховської міської ради при центрі ведеться облік  осіб,  з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на отримання житла із фонду соціального призначення. Насьогодні 6 осіб з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування проживають у квартирах із житлового фонду соціального призначення. За головуванням заступника міського голови Володимира Арнаута проведено 5 засідань наглядової ради з розподілу соціального житла дітям-сиротам, дітям позбавленим батьківського піклування, осіб з їх числа.

 

Пропаганда сімейних форм виховання, запобігання соціального сирітства

З метою пропаганди сімейних форм виховання на території Новокаховської міської територфальної громади проводиться постійна інформаційна кампанія щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яка здійснюється через інформування населення шляхом розповсюдження соціальної реклами, проведення семінарів, тематичних нарад, засідань за круглим столом. Проводиться робота щодо популяризації форми сімейного виховання – патронатний вихователь.

На території Новокаховської міської територіальної громади наявні 3 родини, які взяли на спільне виховання загалом 6 дітей, позбавлених батьківського піклування, створивши на базі своїх родин прийомні сім’ї. Дані родини, починаючи з самого створення, знаходяться під постійним соціальним супроводженням центру.

Зі служби у справах дітей надійшло десять  поданнів на проведення навчання кандидатів в усиновлювачі, які отримали рекомендації про включення їх до Єдиного банку даних потенційних опікунів/піклувальників.

З метою підвищення виховного потенціалу дві прийомні родини пройшли перенавчання у Херсонському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Центром  укладено угоди про співробітництво з центральною міською лікарнею про діяльність консультативного пункту у пологовому будинку та у жіночій консультації. Робота направлена на запобігання соціального сирітства дітей, соціальну реабілітацію матерів, які мали намір відмовитись від народжених ними дітей, збереження родинних стосунків між дитиною і сім’єю.

У  2021році з пологового відділення ЦМЛ отримано  одне повідомлення про відмову  породіллі від новонародженої дитини, фахівцями проведено відповідну роботу  та дитина залишилась у сім’ї.

 

Профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі

Одним з напрямків роботи центру є профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі. Протягом звітного періоду 2021 року фахівцями центру проведено  261 груповий захід для  учасників (дітей та молоді), лекції, засідань за «круглим столом» в закладах освіти на актуальні теми, охопленно 7395 осіб. На сайті Новокаховської міської територіальної громади та сайті НК он-лайн  було розмішено 64 публікацій з різних соціальних питань.

 

Робота з сім’ями, де був зафіксований факт вчинення насильства в сім’ї по відношенню до дітей

Зі служби у справах дітей  отримано сімь повідомлень стосовно  родин, де був зафіксований факт вчинення домашнього насильства по відношенню до неповнолітніх дітей. Фахівцями центру разом із спеціалістами служби у справах дітей, відділу у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту, представником поліції були відвідані ці родини за місцем проживання. Складено акти оцінки потреб на детей, та взято дані родини під соціальнй супровід.

 

Робота з молоддю та особами, які засуджені без позбавлення волі, та які  повернулися з місць позбавлення волі

На обліку центру перебуває 26 осіб, засуджених до альтернативних форм покарання (без позбавлення волі). Щомісяця, особи вищезазначеної категорії з’являються на консультацію до центру, де отримують ряд соціальних послуг направлених на профілактику негативних явищ та попередження рецидиву - повторних правопорушень. Загалом особам надано 370 послуг.

З Каховського районного відділу поліції ГУНП в Херсонській області отримано шість  повідомлень, щодо надання акту обстеження житлово-побутових умов неповнолітніх дітей, які вчинили правопорушення та знаходяться на обліку. Всі вони були відпрацьовані фахівцями із соціальної роботи та відповідні акти, у зв’язку з розслідуванням кримінального провадження, направлено до поліції. З метою попередження негативних явищ у молодіжному та підлітковому  середовищі, профілактики правопорушень,  спеціалістами  проведено три виховних заходи, охоплено 68 осіб. Організовано та проведено одна спільна нарада  зі спеціалістами  відділу з питань пробації на тему: «Аналіз скоєння злочинів у 2020 р. та заходи з попередження у 2021р.», під час якої було визначено  порядок проведення спільної профілактичної роботи серед молоді, яка перебуває на обліку.

Організовано та проведено 11 засідань  спостережної комісіі, розглянуто 9 справ осіб, які засуджені до альтернативних форм покарань.

 

Прийом громадян

У 2021 році на консультацію до центру звернулося 190 осіб, які отримали допомогу з питань, що належать до компетенції фахівців центру із соціальної роботи.

 

 

Міський центр соціальних служб

Дивитися всі новини