Охорона здоров’я

У “Центрі ПМСД м. Нова Каховка” почали робити бустерну дозу щеплення від COVID-19

05.01.2022 15:34
390 Охорона здоров’я

Повідомила Генеральний директор КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Нова Каховка” Олена Ходорковська.

Вона зазначила, що щеплення бустерною дозою вводиться, насамперед, для посилення імунітету. Для цієї дози рекомендовано використовувати м-РНК-вакцини – Moderna або Pfizer.

В Україні запровадили бустерну дозу для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися, якщо з часу закінчення курсу вакцинації вже минуло 6 місяців. Для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19. Бустерну дозу вакцин вже вводять медикам та працівникам будинків інтернатного типу від COVID-19.

В чому різниця між додатковою та бустерною дозою:

- Додаткова доза вводиться людям, у яких міг не виробитися достатній рівень імунітету через важкі захворювання, такі як, наприклад, рак крові, через ВІЛ-інфекцію, пережиту трансплантацію органів, хімієтерапію, лікування великими дозами гормональних препаратів. Додаткову дозу вводять через 1-3 місяці після останнього щеплення тою ж самою вакциною, якою робили попередню вакцинацію. Дія сертифікату не подовжується.

- Бустерна доза вводиться людям 60+, медикам та співробітникам будинків інтернатного типу для того, щоб посилити захист через поступове зниження ефективності вакцини. Бустер – мРНК-вакцини – потрібно вводити через 6-9 місяців після вакцинації. Сертифікат про вакцинацію буде продовжено.

Рахуючи від дати отримання бустерної дози, новий COVID-сертифікат діятиме 270 діб. Отримати його можна буде в Дії: достатньо повторити запит на генерацію сертифікату в останніх числах січня 2022 року. До того часу сертифікат за попередню повну вакцинацію є чинним.

Вакцинація – єдиний спосіб захиститися від важкого перебігу та смерті від COVID-19.

Принагідно нагадуємо, що центр вакцинації знаходиться на другому поверсі поліклініки, працює всі дні, включаючи вихідні (субота – неділя – з 10:00 до 17:00). Крім того, якщо на будь-якому підприємстві є 15 і більше бажаючих провакцинуватися, для зручності організовується виїзд мобільної бригади.

Матеріали сайту «Online Нова Каховка»

Дивитися всі новини