Актуально

Зверніть увагу! В Україні оновили «тютюнове» законодавство. Айкоси прирівняли до цигарок

30.12.2021 08:49
371 Актуально

Шанові суб’єкти господарювання та мешканці Новокаховської міської територіальної громади! Міська влада інформує, що 16 грудня Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроєкт № 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Документ посилює захист українців, особливо дітей та молоді, від шкідливого впливу тютюнових виробів.
Головні нововведення, перш за все, стосуються електронних сигарет та айкосів, які прирівняли до звичайних цигарок. Після набуття закону чинності їх не можна буде курити в громадських приміщеннях, не можна буде продавати такі вироби неповнолітнім та рекламувати їх.
Штраф за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них складатиме 1020 гривень, а в разі повторного порушення протягом року - 10,2 тис.гривень.
Крім того, закон забороняє вироблення тютюнових виробів із ароматами та смаками фруктів, солодощів тощо. Зокрема, не можна буде їх виробляти в Україні для внутрішнього ринку, ввозити та продавати.
Також, на пакуванні від електронних сигарет має бути медичне попередження про шкоду для здоров'я площею 30% коробки, а на цигарках медичне попередження збільшиться до 65% від площі пакування.
Окрім цього, важливими нормами закону є розширення переліку місць, де забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів. Єдиним місцем, де пропонується залишити можливість відведення місць для куріння всередині приміщення, є аеропорти.
Закон набирає чинності через 18 місяців із дня його опублікування.
Також наголошуємо, що безпечного куріння не існує, а за даними ВООЗ у курців ризик розвитку важкої хвороби та смерті від COVID-19 вищий на 40-50%.
 

 

Відділ економічного розвитку та торгівлі
виконавчого комітету Новокаховської міської ради

Дивитися всі новини