Суспільство

Український культурний фонд приймає заявки на програму «Культура без бар’єрів»!

23.12.2021 10:47
298 Суспільство

Український Культурний Фонд до 17 січня 2022 року приймає заявки на програму «Культура без бар’єрів», яка була розроблена у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Загальний бюджет програми складає 30 мільйонів гривень.

Програма «Культура без бар’єрів» спрямована на створення безперешкодного життєвого середовища у соціальній, культурній та освітній сферах для маломобільних груп, людей третього віку 50+, родин з дітьми до 6 років, осіб з інвалідністю тощо.

Програма відповідає пріоритетному напряму діяльності Фонду — сприянню дотриманню культурних прав, безбар’єрного доступу до споживання і створення культурного продукту, забезпеченню рівних можливостей особистісного розвитку та самореалізації для всіх громадян та спільнот, а саме:

- створенню умов для сприяння творчій діяльності, створення нових партнерств і формування в Україні спільних цінностей громадянського суспільства;

- забезпеченню дотримання культурних прав: рівного доступу до культурних ресурсів, рівних можливостей для особистісного розвитку та самореалізації для всіх громадян та спільнот, незалежно від культурних, мовних, етнічних, регіональних, соціальних, гендерних та інших особливостей чи розбіжностей;

- сприянню створення інноваційного конкурентоспроможного культурного продукту та професійного становлення митців, розвитку дитячої та молодіжної творчості;

- підтримці проєктів, націлених на місцевий розвиток в умовах децентралізації;

- сприянню розвитку освітніх ініціатив, впровадженню інновацій, цифрових технологій та диджиталізації у сфері культури.

У рамках програми на 2022 рік юридичним особам всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, що зареєстровані на території України відповідно до чинного законодавства пропонується три ЛОТ-и:

ЛОТ 1. Підтримка митців з інвалідністю. Результатом має стати реалізація проєктів, у яких митці з інвалідністю є авторами або безпосередніми виконавцями та учасниками культурно-мистецьких заходів, тобто є інтегрованими у процес створення культурних продуктів на рівні людей без інвалідності.

ЛОТ 2. Мистецтво без бар’єрів. Результатом має стати створення якісних інклюзивних культурних продуктів, які орієнтовані на потреби людей з інвалідністю, інклюзивна адаптація наявних продуктів або, наприклад, підтримка інклюзивних мистецьких освітніх програм для професіоналізації людей з інвалідністю.

ЛОТ 3. Безбар’єрне суспільство. Результатом має стати підтримка створення публічних та доступних платформ для поширення інклюзивних продуктів задля задоволення культурних потреб людей з інвалідністю або, наприклад, підтримка масштабних публічних подій та соціальних інформаційних кампаній, які привертають увагу суспільства до проблем людей з інвалідністю, формують повагу до їх прав та потреб, стверджують інклюзію як базову цінність для суспільного розвитку.

Більше інформації про програму та інструкція для подання заявки знаходиться за посиланням.

 

УПСЗН

Дивитися всі новини