Культура

Слово про скульптора: 19 грудня виповнюється 80 років новокаховському скульптору Рашевському Миколі Федоровичу

19.12.2021 00:01
481 Культура

Міський голова Володимир Коваленко, виконавчий комітет, депутатський корпус Новокаховської міської ради та культурна спільнота міста щиро вітає Миколу Федоровича з ювілеєм!

Портрет Рашевського М.Ф.
Рашевський М.Ф.

Народився Микола Федорович у районному селищі Нова Маячка на Херсонщині у сім’ї робітників. Малювати почав з раннього дитинства. Добрим прикладом для нього був старший брат Анатолій, який теж любив малювати. Батьки давали повну свободу та всіляко підтримували синів. Після закінчення десятирічки Микола, за прикладом старшого брата, поїхав навчатися до Одеси. Вступив до Одеського художнього училища ім. М.Б.Грекова на факультет скульптури. Дипломною роботою Миколи Федоровича був макет одеського музею бойової слави артучилища. Вперше за 100 років існування художнього училища, дипломну роботу студента було придбано покупцем.

Після закінчення училища Рашевський М.Ф. одержав спеціальність скульптора та художника-оформлювача (паралельно закінчив художньо-декоративний факультет).

Перебуваючи на службі в армії, Микола Рашевський робив скульптури, бюсти. Після армії працював спочатку  в новокаховській філії виробничо-художніх майстерень Спілки художників СРСР, потім, більше 10-ти років, в Херсонських виробничо-художніх майстернях Спілки художників СРСР, звідки пізніше і вийшов на пенсію.

Перша робота Миколи Федоровича – пам’ятник Грицавцю, двічі Герою Радянського Союзу, в м. Верхній Рогачик. Скульптор часто створював свої роботи із каменю. Він робив монументи із каменю для села Нова Маячка,  Горностаївського району. Для села Отрадокам?янка створював роботу із алюмінію. В творчому доробку скульптора: монумент Андрія Первозванного з металу (переведений з пам’ятника) та  монумент з міді «Матері з дитиною», створені у співавторстві зі скульптором Замеховським В.З., у місті Феодосія.

Дуже багато робіт декоративно-прикладного мистецтва було створено художником. Так на Будинку культури в с.Отрадокам’янка створено панно із графіту. В с. Козачі Лагері – є його мозаїчна робота та пам’ятні знаки. Багато робіт майстра – чеканки, роботи із графіту, мозаїчні роботи прикрашають села та міста як Херсонщини, так і по всій України.

У 2002 році  скульптором Рашевським Миколою Федоровичем  у  співавторстві з херсонським скульптором, членом Спілки художників України   Потребенком Володимиром Миколайовичем,   було   створено   пам’ятник національному поету Т.Г.Шевченку,   який   було  встановлено до 50-річчя міста Нова Каховка на проспекті Дніпровському, перед Літнім театром. Автори пам’ятника стали переможцями міського конкурсу на кращий проєкт пям’ятника Шевченку Т.Г., оголошеного міською владою у 2001 році.

Фото пам’ятника Шевченку
Пам’ятник Шевченку Т.Г.

2007-го року міський конкурс на кращий ескізний проєкт пам’ятника Довженку О.П. з нагоди його 115-річчя знову виграв місцевий скульптор Рашевський Микола Федорович, співавтором пам’ятника вдруге став херсонський скульптор Потребенко Володимир Миколайович.

22 вересня  2012 року, у 60-ту річницю міста Нова Каховка та в день народження видатного українського  кінорежисера  Олександра Петровича Довженка, у міському парку, на березі Дніпра, було урочисто відкрито пам’ятник митцю.

Пам’ятник Довженку О.П.
Пам’ятник Довженку О.П.

Слава та гроші ніколи не цікавили художника Миколу Федоровича. Тільки людська вдячність має для нього значення. І люди вдячні йому, милуючись його роботами під час прогулянок парком. Рашевський М.Ф. виховав чотирьох дітей. Дві старші його доньки Інна та Аксинія теж вибрали творчий шлях художників.

2009-го року, в рамках обласного конкурсу «Тут Батьківщини моєї початок»,  центральною міською бібліотекою була видана брошура «Таємниці творчості», до якої увійшли біля 30-ти художників нашого міста. Серед них –  і наш талановитий скульптор – Микола Федорович Рашевській.

Тож ми щиро вітаємо нашого відомого земляка з поважним ювілеєм! Бажаємо міцного здоров’я, бадьорості, цілеспрямованості, внутрішньої гармонії, наснаги і, не звертаючи уваги на вік, залишатися життєрадісною людиною та здійснення заповітних мрій.

 

Відділ культури і туризму

Дивитися всі новини