Місто

Держпродспоживслужба наголошує на необхідності використання біологічних препаратів для боротьби з мишевидними гризунами

15.12.2021 09:59
392 Місто

Шановні аграрії та землекористувачі! Ви постаєте перед проблемою боротьби з мишевидними гризунами. Слід нагадати, що до цієї групи шкідників належать гризуни різних родин: мишові (миші польові, курганчикові миші, миші хатні та ін.) та хомякові (полівки степові та інші), які відрізняються не тільки розмірами, окрасом, а головне - способом живлення. Полівки полюбляють свіжі та травянисті корма. Молоді полівки, які народжуються взимку, зерном взагалі не харчуються та уникають його. А польова миша завжди вилущує зерно, тобто відкидає оболонку, яка містить на собі отруту. В таких випадках слід використовувати не ціле зерно, а крупку з додаванням 10-15% подрібнених овочів (морква, буряк). У живленні курганчикової миші переважає насіннєвий корм, зелені рослини вони майже не споживають.
При виборі родентицидів, необхідно враховувати, що отрута на основі зернових принад часто стає кормом для диких птахів та тварин. Держпродспоживслужба наголошує на необхідності використання біологічних препаратів для боротьби з мишевидними гризунами, зокрема на території площ в радіусі 40 кілометрової зони від Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім.Ф.Е. Фальц-Фейна. Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в Херсонській області у протоколі № 32 від 30.11.2012 забороняє використання на території площ в радіусі 40 кілометрової зони від Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім.Ф.Е. Фальц-Фейна родентицидів, які мають антикоагулятивні властивості, а саме з діючими речовинами бродіфакум, бромдіалон, флокумафен. Деякі з цих діючих родентицидів вже заборонені у країнах ЄС. Слід зазначити, що біологічні препарати на основі штамів бактерії Salmonella enteritidis var. Issatschenko можуть застосовуватися для знищення різних видів мишоподібних гризунів: миша домова, миша курганчикова, миша лісова, миша - крихітка, полівка звичайна, полівка руда, полівка водяна, полівка східноєвропейська, полівка економка. Препарати є безпечними для довкілля, не шкідливі для тварин і птахів, в тому числі свійських.
Крім внесення родентицидів, ефективне застосування аміачної води, як методу боротьби з гризунами. Не слід забувати також про глибокий обробіток ґрунту та дотримання сівозмін, особливо якщо ви впроваджуєте нульові технології.
Збережемо довкілля!


Фітосанітарний інспектор
Пенязєва Ольга

Дивитися всі новини