Суспільство

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

13.12.2021 14:44
339 Суспільство

Щорічно, 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію ХХ століття. Указ про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом України 10 листопада 2006 року. А вибрана ця дата не випадково, саме 14 грудня 1986 року було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС і учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу.
Для приборкання найстрашнішого радіаційного лиха у світовій історії знадобилися колосальні ресурси. Проте вирішальними виявилися інтелект, жертовність і героїзм тисяч людей. Ми ніколи не забудемо подвиг тих, хто став на шляху ядерної загрози, – пожежників, військовослужбовців, учених, медиків, будівельників та інших.
Серед учасників ліквідації аварії на ЧАЕС були й новокаховчани. На сьогоднішній день на території Новокаховської міської територіальної громади проживає 39 ліквідаторів І категорії, 55 ліквідаторів ІІ категорії, 16 ліквідаторів ІІІ категорії та 16 вдів ліквідаторів.
На управління праці та соціального захисту населення Новокаховської міської ради покладені обов’язки соціального захисту даної категорії громадян. Зокрема, надання пільг та проведення соціальних виплат, виконання державних і місцевих програм тощо. Так, з державного, обласного та місцевого бюджетів виділяються кошти для компенсації на продукти харчування, надання комунальних пільг, забезпечення санаторно-курортним лікуванням, виплати грошової компенсації замість путівки, забезпечення безплатними ліками за рецептами лікарів та послугами з безкоштовного зубопротезування, відшкодування витрат за проїзд 1 раз на рік та інше.
14 грудня ми по праву можемо назвати Днем героїв. У місті, до відзначення цієї пам’ятної дати, заплановано проведення ряду заходів. Так, саме 14 грудня 2021 року о 11 годині у Палаці культури буде проведено святковий захід, присвячений Дню вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.
Ми у вічному боргу перед Вами, хто ціною свого здоров’я і свого життя врятував усіх нас, країну, людство від ядерного вогню. Низький Вам уклін за мужність і героїзм та силу духу, проявлені при подоланні наслідків аварії. Щиро бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, великої удачі, шани і щирої поваги від держави і людей. А усім, хто через хвороби, спричинені радіацією, не дожив до цього дня – вічна та світла пам’ять.


УПСЗН

Дивитися всі новини