Суспільство

Проведення профілактично-роз’яснювальної роботи, своєчасне виявлення проблеми – перший крок до подолання насильства

13.12.2021 13:33
401 Суспільство

Насильство – це загроза або умисне нанесення психологічної, фізичної та сексуальної шкоди іншій людині. З насильством можна стикнутися будь-де. Будь-який вид насильства руйнує відчуття безпеки і може стати причиною проблем з психічним здоров’ям, а також призвести до тілесних ушкоджень та довготривалих порушень здоров’я.
Насильство є злочином і суворо карається законом. Одним із основних таких законів є Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Відповідно до цього закону, людина має право на ефективний захист від домашнього насильства та отримання необхідної допомоги. У випадку насильства необхідно вчасно звернутися по допомогу, а не залишатись сам на сам з цією проблемою.
Найбільше від домашнього насильства страждають жінки та діти.
З метою попередження насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, безвідповідального батьківства спеціалісти служби у справах дітей активно долучилися до проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка проходила з 25 листопада по 10 грудня.
В ході проведення Всеукраїнської акції спеціалісти служби у справах дітей особливу увагу приділяли індивідуальній роботі, спрямованій на профілактику проявів насильницької поведінки, серед опікунських, прийомних сімей, та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Через засоби зв’язку (вайбер) були розповсюджені інформаційно-роз’яснювальні пам’ятки для батьків, опікунів та дітей щодо запобігання насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми.
Протягом цього тижня спеціалістами здійснені спільні рейди із фахівцями міського центру соціальних служб, представниками старостинських округів у сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах, та в яких здійснено насильство над дітьми. Під час візитів до родин спеціалістами, з батьками проведені бесіди щодо створення належних умов для проживання дітей, ведення здорового способу життя, подолання складних життєвих обставин та профілактики негативних явищ; надані рекомендації та поради щодо уникнення конфліктних ситуацій, налагодження взаємовідносин між членами сімей з метою недопущення випадків насильства. Членам родин, які відвідані у ході рейдів, залишені буклети соціального напрямку щодо профілактики домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, булінгу, запобігання торгівлі людьми та координати служб, до яких можна звернутись за допомогою у разі виникнення потреби. Всього за цей період проведено 8 рейдів, відвідано 14 сімей, в яких проживає 24 дитини.
Служба у справах дітей висловлює велику подяку усім, хто не байдужий до проблеми, хто виявляє нульову толерантність до насильства.
Діяльність спеціалістів служби у справах дітей у сфері протидії домашньому насильству, жорстокому поводженню з дітьми продовжується і не обмежується рамками акції, бо діти потребують захисту щодня.
Треба пам’ятати, що тільки в умовах дотримання захисту прав і свобод дітей можливе існування толерантного та справедливого суспільства.


Служба у справах дітей

Дивитися всі новини