Суспільство

Міський голова Нової Каховки взяв участь у засіданні правління Асоціації міст України

13.12.2021 12:51
398 Суспільство

Наприкінці минуло тижня міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко взяв участь у засіданні правління Асоціації міст України, яке провів голова Асоціації Віталій Кличко у Києві.

Про це повідомляє сайт Асоціації міст України.

Актуальні питання громад міські голови озвучили присутньому на засіданні міністру розвитку громад та територій Олексію Чернишову.

Зокрема, члени правління АМУ обговорили стан виконання Меморандуму і висловили сподівання, що уряд виконає взяті на себе зобов’язання в повному обсязі. Проблемним є обмеження НАК «Нафтогаз України» обсягів газу для підприємств теплопостачання і відсутність бюджетних компенсаторів для відшкодування тарифів.

Як зазначив голова АМУ Віталій Кличко, «для вирішення проблеми НАК «Нафтогаз України» має внести зміни до договорів на постачання природного газу та відкоригувати обсяги природного газу для населення та бюджетних установ, враховуючи фактичні об’єми спожитого газу в жовтні 2021 року».

Члени Правління АМУ висловили сподівання, що уряд у грудні 2021 року розподілить між бюджетами місцевого самоврядування весь обсяг субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах та дотації для територіальних громад, індекс податкоспроможності яких менше 0,9.

Як зазначив Віталій Кличко, це покращить фінансовий стан підприємств теплокомуненерго, дозволить їм погасити борги і пройти опалювальний сезон, не підвищуючи тарифи для споживачів.

Також для забезпечення належного надання органами місцевого самоврядування послуг з освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, централізованого водопостачання Асоціація міст України закликала уряд забезпечити встановлення фіксованого тарифу протягом бюджетного року, за яким постачальник надаватиме електроенергію для бюджетних закладів та установ соціальної сфери, а також комунальних підприємств, які утримують об’єкти критичної інфраструктури.

Довідково: У 2021 році органи місцевого самоврядування витратили на електроенергію для бюджетних установ майже 2,5 млрд грн, що на 40 % більше ніж у 2020 році.

На 17 сесії Новокаховської міської ради, що відбулась 9 грудня, депутати додатково виділили більше 5,7 млн. грн. на оплату у 2021 році енергоносіїв для об’єктів соціальної сфери територіальної громади.

Матеріали сайту «Online Нова Каховка»

Дивитися всі новини