Суспільство

Служба у справах дітей консультує: як створити прийомну сім'ю

10.12.2021 16:01
408 Суспільство

Родина — найкраще і природне середовище для формування особистості. Однак діти не завжди мають можливість виховуватись у сім’ї біологічних батьків. Мова йде про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про них турбується держава, забезпечуючи функціонування та розвиток сімейних форм виховання.
Однією із сімейних форм виховання є прийомна сім’я.
Що таке прийомна сім’я?
Прийомна сім’я — це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Ті, хто взяли дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані у сім’ю діти — прийомними дітьми.
У разі утворення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть за плату прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов (належного стану житлового приміщення, необхідної житлової площі, належного санітарного стану, наявності необхідних меблів, побутової техніки та інших предметів тривалого вжитку, наявності умов для проживання, виховання та розвитку дитини).

Умови створення прийомної родини:
Кандидати у прийомні батьки подають до міського центру соціальних служб наступні документи:
- заяву кандидатів у прийомні батьки про утворення прийомної сім’ї із зазначенням інформації про наявність або відсутність кредитних зобов’язань;
- копію документів, що посвідчують особу кандидатів у прийомні батьки;
- довідку про реєстрацію місця проживання особи (для кандидатів у прийомні батьки та членів сім’ї, які проживають з ними на спільній житловій площі);
- копію свідоцтва про шлюб (для подружжя);
- висновок про стан здоров’я заявника за формою для заявників та членів сім’ї, які проживають з ними на спільній житловій площі;
- довідку про доходи потенційної прийомної сім’ї за останні шість місяців або довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку);
- довідку про наявність або відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов’язань;
- довідку про наявність або відсутність судимості, видану територіальним органом з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання заявника (для кожного заявника та членів сім’ї, які проживають з ними на спільній житловій площі);
- копію документа, що підтверджує право власності на житло кандидатів у прийомні батьки;
- довідку про проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
- письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім’ї, засвідчену нотаріально або написану власноручно в присутності посадової особи, яка приймає документи, про що робиться позначка на заяві із зазначенням прізвища, імені, по батькові, підпису посадової особи та дати.
Служба у справах дітей здійснює роботу по влаштуванню дітей, допомагає налагодити контакт із ними. Батьки ж, у свою чергу, мають пройти курс навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ще до їх влаштування. Надалі вони періодично проходять навчання з метою підвищення свого виховного потенціалу, а служба у справах дітей здійснює контроль за умовами утримання, виховання та навчання прийомних дітей. Діти перебувають у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання за денною формою — до 23 років або до закінчення закладів освіти.
Матеріальне забезпечення.
За прийомними дітьми зберігаються пільги та державні гарантії, аліменти, пенсія, інші види державної допомоги, встановлені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
З державного бюджету здійснюється:
- виплата державної соціальної допомоги на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у прийомних сім’ях;
- грошове забезпечення прийомним батькам;
- сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за прийомних батьків.

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят, подаруйте дітям диво, віру в чарівну казку: візьміть дитину у родину! Кожна дитина хоче мати маму і тата, бути потрібною і цінною. Коли прийомна дитина переступить поріг Вашого дому, це буде її першим кроком у нове життя з Вами.
Ми сподіваємося, що з Вашою допомогою – допомогою небайдужих і щирих людей, - у дитини з’явиться шанс знайти сім’ю і близьких їй людей.
Більшість людей переживає за долі дітей, а особливо за долі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тому, якщо ви не байдужі, та маєте бажання взяти на виховання дитину, звертайтеся:
р.т. 4 33 38 міський центр соціальних служб, вул. Новоселівська буд. 5
р.т. 4 25 76 служба у справах дітей, вул. Затишна, буд. 8

Разом ми можемо здійснити мрію дитини-сироти, дитини позбавленої батьківського піклування – подарувати їй сім’ю!


Служба у справах дітей

Дивитися всі новини