Суспільство

Міський голова Нової Каховки взяв участь у зустрічі з делегацією Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи

29.11.2021 19:25
370 Суспільство

На минулому тижні міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко взяв участь у зустрічі делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи з моніторинговою делегацією Конгресу. Зустріч відбулась в стінах Міністерства закордонних справ України.

Доповідачем з регіональної демократії була пані Гун-Марі Хельгізен, віцепрезидент Конгресу, член Ради району Телемарк, Норвегія. Про це повідомила прес-секретар міськвиконкому Ірина Дахновська.

В Україні триває моніторинг виконання Європейської хартії місцевого самоврядування.

Міський голова Володимир Коваленко, під час свого виступу на зустрічі торкнувся питання реформи децентралізації. “Процес децентралізації мав 2 етапи – перший, коли було добровільне об’єднання ініціативних громад. На той час існував фонд розвитку громад, з якого новостворені ОТГ отримували значні кошти на розбудову власної інфраструктури для подальшого життя уже в об’єднаному форматі. Це і дороги, і медицина, і освіта, і транспортна інфраструктура. Однак наприкінці реформи, коли процес децентралізації потрібно було завершувати, постановою Кабінету Міністрів був затверджений перспективний план об’єднання громад в областях. І подальший варіант життєдіяльності цих громад виявився набагато складнішим. Адже саме по собі об’єднання створило велику кількість несамостійних, фінансово неспроможних себе забезпечити, громад, які і понині залишаються дотаційними. І той перелік проблем і питань, які раніше за них вирішували районні ради і адміністрації (спорт, культура, медицина, освіта та інше) понині залишились в деяких ОТГ без належного вирішення” – зазначив Володимир Коваленко.

Також міський голова Нової Каховки торкнувся проблеми того, що в законодавстві досі існує певний перелік постанов 20-30 річної давнини, які вже давно не вписуються в нову структуру організації органів місцевого самоврядування. Вони фактично заважають розвиватися, вимивають фінансовий ресурс громад.

“Є велика кількість соціальних проблем, які має вирішувати держава, особливо це стосується пільговиків (перевезення, медикаменти), тобто всіх статусних людей, які повинні забезпечуватися пільгами з держбюджету. Однак в процесі децентралізації держава передала ці повноваження органам місцевого самоврядування, при цьому не виділивши ніякого додаткового фінансового ресурсу.

Володимир Коваленко просив зафіксувати в протоколі зустрічі питання про перегляд певних Постанов і надання їм іншого законного статусу в рамках завершеної реформи децентралізації.

За підсумками проведеної зустрічі учасники до певного строку мають надати відповіді на перелік питань, враховуючи які, буде складно підсумковий звіт з виконання Україною Європейської хартії місцевого самоврядування.

Матеріали сайту «Online Нова Каховка»

Дивитися всі новини