Головні новини

Директор Каховської ГЕС Олег Пащенко: «Ми відбудуємо станцію після теракту»

03.07.2023 21:43
1097 Головні новини

Підхід до відбудови зруйнованої гідроелектростанції має бути комплексним. На цьому наголосили учасники конференції «Теракт на Каховській ГЕС: наслідки, загрози, рішення», організованій громадською організацією SaveDnipro за сприяння та підтримки Європейського Союзу.

Про можливий перебіг подій у середній та довгостроковій перспективі, про втрати яких зазнала енергосистема України, та інші галузі, плани Укргідроенерго щодо відновлення Каховського гідровузла та наповнення водосховища після деокупації територій розповів директор Каховської ГЕС Олег Пащенко: 

«Після підриву гідроелектростанції Україна втратила близько 14,4 куб.км води, що становить 35% річної норми стоку річки Дніпро. Об?єм Каховського водосховища до теракту складав близько 20 куб.км. Залишок водосховища станом на сьогодні становить 5,5 куб.км. Рівень води в руслі Дніпра біля станції наразі менший 2 м».

Також він зазначив, що до початку повномасштабного вторгнення Каховське водосховище живило близько 6 тис.кв.км полів на яких вирощували і  збирали до 2 млн т зерна на рік.

«Окупанти знищили будівлю Каховської ГЕС. Частково залишилися уцілілими 14 затворів водозливної греблі з правого берегу Дніпра. Ми втратили 335 МВт потужності відновлюваної енергетики України, які виконували функцію маневрових у пікові години навантаження, в тому числі, як для сонячних і вітрових електростанцій у Херсонській та Миколаївській областях», - наголосив Олег Пащенко.

Нині Укргідроенерго разом із фахівцями Укргідропроекту мають спільне бачення щодо будівництва Каховської станції, з урахуванням можливих військових загроз. Певні частини об’єкта будуватимуться настільки масивними, щоб вони витримали потужні удари. Деякі об’єкти розташують під землею.

Укргідроенерго ставить перед собою завдання якнайшвидше відновити та підняти рівень води в Каховському водосховищі до рівня 12,7м, що забезпечить роботу водозабору для ЗАЕС та інших водозаборів на березі водосховища. Для цього необхідно побудувати водопідпірні перемички висотою 16-17 метрів, які відгородять зруйновані вибухами водозливну греблю, будівлю ГЕС та ґрунтову греблю.  Також будівництво перемичок дасть можливість осушити котлован, вивчити місця підриву Каховської ГЕС та приступити до розбирання зруйнованої будівлі. 

Під час проведення будівельних робіт можливе регулювання води 14 затворами для пропуску весняної повені та санітарного пропуску протягом року в нижній частині Дніпра. До руйнування через Каховський гідровузол проходили стратегічні автомобільний, залізничний мостові переходи, газопровід, які з?єднували лівий та правий береги. Під час будівництва тимчасової греблі також будуть враховані заходи для відновлення цього сполучення.

Нині тривають перемовини зі Світовим банком, Європейським банком реконструкцій та розвитку, Європейським інвестиційним банком щодо фінансування зведення тимчасових перемичок, а також для відновлення наших інших ГЕС та ГАЕС, які постраждали від ракетних обстрілів російськими військами.

Інформація пресслужби Укргідроенерго

Дивитися всі новини