Актуально

До уваги суб’єктів господарювання! Нововведення по касових апаратах і на які групи фізичних осіб-підприємців розповсюджуються нові правила

30.12.2021 08:37
433 Актуально

Шановні суб’єкти господарювання!

Виконавчий комітет повідомляє, що з 01 січня 2022 року запрацюють нові правила для фізичних осіб-підприємців, які працюють у сфері малого бізнесу. Вони будуть зобов’язані користуватися касовими апаратами. Тож для того, аби обрати та зареєструвати реєстратор розрахункових операцій (РРО) або програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) залишається всього кілька днів. Такі нововведення торкнуться й тих підприємців, які до цього ніколи не використовували касові апарати у своїй діяльності.
Так, нововведення стосуються фізичних осіб-підприємців 2-4 групи, незалежно від виду їхньої діяльності та рівня доходу. Фактично - це інтернет-магазини, ресторани, кафе, турагенції, готелі, крамниці, магазини ювелірних виробів тощо. Тож тим підприємцям, які ще не мають касового апарату, потрібно буде купити та зареєструвати нове обладнання, а також навчитись користуватись ним.
Звільненими від встановлення РРО залишаються ФОПи 1-ої групи - ті підприємці, які не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках, або ті, хто працюють по моделі бізнесу B2B . Крім того, аби не встановлювати касовий апарат дохід ФОПів 1-ї групи не повинен перевищувати 1,002 млн гривень.
До того ж, використання касових апаратів не обов’язкове, якщо ФОПи надають послуги та проводять розрахунки виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. Наприклад, Приват24, monobank, Ощад24, City24, LiqPay, EasyPay, WayForPay тощо.
У законі йдеться, що «реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються: при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів».
За невстановлення касових апаратів відповідними групами ФОПів загрожує сплата штрафів у розмірі 100% від проданої продукції. Якщо порушення буде зафіксовано вдруге, то сплата штрафу становитиме 150% від вартості проданої з порушенням продукції.

Водночас, варто зазначити, що наразі податкова зобов’язалася не штрафувати підприємців до завершення карантину.

 

 

Відділ економічного розвитку та торгівлі
виконавчого комітету Новокаховської міської ради

Дивитися всі новини