Місто

20 років тому Новокаховська міська рада прийняла рішення про створення центру ранньої медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів

14.12.2021 08:49
402 Місто

Поява в родині дитини з інвалідністю – надзвичайно важкий досвід, який перевертає життя членів сім’ї. І всі вони потребують підтримки. 20 років тому, 13 грудня, Новокаховська міська рада прийняла рішення «Про створення центру ранньої медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів». Сьогодні це Новокаховський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, а тоді – рішення, яке потребувало багато зусиль для втілення.
Завдяки наполегливості на той час начальника управління праці та соціального захисту населення Лозового Володимира Йосиповича та начальника міського відділу освіти Стоянчук Олени Михайлівни, були вирішені необхідні організаційні питання, підготовлено приміщення і на початку вересня 2002 року гостинно відкрилися двері центру реабілітації для перших своїх вихованців.
Перші дні діяльності завжди не прості, але крок за кроком, за підтримки і допомоги з боку міської влади, помічників і благодійників, створені усі необхідні умови для виховання та реабілітації маленьких громадян міста. В центрі діти почувають себе комфортно та затишно, мають змогу здобувати навички поведінки в побуті, спілкуватися з однолітками, знаходити сили і бажання радіти життю, і бути такими як всі. У цьому їм допомагають висококваліфіковані фахівці: вчителі, вихователі, фахівці з фізичної реабілітації, медичні працівники.
До цієї важливої дати, 20 років з дня прийняття рішення про заснування установи, колектив центру, вихованці, їх батьки та помічники, благодійники йшли разом долаючи труднощі і перешкоди, радіючи успіхам та досягненням. Будь-яке зрушення, навіть маленький успіх, - це вже перемога. І коли відбувається диво - після наполегливих щоденних занять вдома та регулярної реабілітації в центрі дитина робить свої перші кроки і починає говорити, - це справжнє свято….
За час роботи закладу сорок дві дитини були направлені на навчання до загальноосвітніх шкіл, сімнадцять до навчально-реабілітаційного центру, двадцять дві дитини до дошкільних закладів, два випускника продовжили навчання в університеті. Для колективу Новокаховського центру – це значні досягнення, які дають наснагу для подальшої роботи.
За традицією ювілей Новокаховський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів святкує у вересні - з моменту відкриття закладу, з довгоочікуваного батьками дня, коли діти вперше увійшли до установи.
Колектив установи готовий взаємодіяти з усіма, кому небайдужі проблеми дітей з інвалідністю, і прагне розширити коло спілкування з тими, хто потребує підтримки. Адже здійснює важливу місію – допомагати…


Новокаховський центр соціальної
реабілітації дітей-інвалідів

Дивитися всі новини