Актуально

Постраждалі від підриву Каховської ГЕС отримають одноразову грошову допомогу

27.06.2023 13:29
1534 Актуально

Постановою Кабінету Міністрів  України від 19.06.2023 № 626 „Деякі питання надання матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції” передбачено надання одноразової матеріальної грошової допомоги у розмірі 5 000 грн постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції .

Постановою визначений механізм надання одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню, яка призначається особам, які на момент підриву греблі проживали, були зареєстровані або задекларовані у населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей, і які станом на 5 червня 2023 року не були зареєстровані як отримувачі допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Перелік таких населених пунктів затверджений зокрема Херсонською обласною військовою адміністрацією.

Також до постраждалого населення відносяться особи, які після 6 червня 2023 року переїхали з тимчасово окупованих територій Миколаївської та Херсонської областей, для яких ще не визначена дата завершення тимчасової окупації. Вони повинні були бути зареєстровані або задекларовані до 6 червня 2023 року в населених пунктах, що включені до переліку населених пунктів, що зазнали підтоплення.

Матеріальна грошова допомога призначається на кожну особу, яка відноситься до постраждалого населення.

Для отримання допомоги особа подає заяву до органів соціального захисту населення за встановленою формою, пред'явивши необхідні документи, зокрема документ, що посвідчує особу або єДокумент.

Крім того, вимагається документ, який підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків, якщо фізична особа має такий номер. Винятком є особи, які з релігійних мотивів відмовилися від прийняття реєстраційного номера та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті. Для батьків неповнолітніх дітей до заяви включається інформація про дітей.

У випадках, коли потрібна перевірка проживання особи без реєстрації місця проживання у населеному пункті, що зазнали підтоплення, або факту переміщення осіб з тимчасово окупованих територій, районні державні (військові) адміністрації утворюють комісію для здійснення перевірок та підтвердження інформації.

Матеріальна грошова допомога є одноразовою і призначається для забезпечення постраждалих осіб необхідними матеріальними ресурсами для відновлення життєдіяльності після підриву греблі. Її призначення має на меті надання підтримки постраждалим особам та сприяння їх соціальному відновленню.

Дивитися всі новини